“Antwerpen is de perfecte winkelstad”

“Antwerpen is de perfecte winkelstad”

Uniqlo, Weekday, Samsøe & Samsøe: het zijn maar enkele van de grote internationale namen die recent in Antwerpen zijn neergestreken. Ze kiezen voor Antwerpen om hun concept te testen en rollen dat daarna uit naar de Benelux en Europa. Geen wonder dat Antwerpen voor de 10e keer op rij verkozen werd tot favoriete retailbestemming in de Belgium Retailer Survey 2017 van CBRE. Hoe dat komt? “Antwerpen is een uitstekende microkosmos”, zegt Koen Tengrootenhuysen. Als voorzitter van het Retail Forum Belgium heeft hij de vinger aan de pols bij retailers in heel België.

Van Uniqlo tot Juttu

“Uniqlo is een goed voorbeeld van een retailer die eerst naar Antwerpen gekomen is om daarna de rest van België en zelfs Europa te veroveren. Het Japanse Uniqlo had al Europese vestigingen in Engeland, Frankrijk en Duitsland. Antwerpen was een logische volgende stap op weg naar andere Europese bestemmingen. En ook voor concepten van eigen bodem is Antwerpen een goede ‘broeikas’. Juttu (foto), dat begonnen is met een conceptstore in Antwerpen, heeft daar de nodige inzichten opgedaan om te weten dat hun concept werkt. Ze hebben al winkels geopend in Brugge en Roeselare en komen binnenkort ook naar Gent en Brussel.”

“Vraag aan eender welke retailer wat de belangrijkste factor is in het succes van een winkel, en je hoort: locatie, locatie, locatie. En dan moet je bedenken dat de huurprijzen in Antwerpen nog redelijk meevallen, zelfs voor een pand langs een van de grote winkelassen. In Londen of Parijs wordt dat al snel onbetaalbaar.”

Vlot winkelbaar

“Eigenlijk is Antwerpen de perfecte winkelstad. Groot genoeg voor een ruim aanbod, maar ook klein genoeg om te voet de leukste adressen aan te doen. Je stapt als shopper van de trein in Antwerpen-Centraal en na vijf minuten sta je midden in de grandeur van de Meir. Van daaruit kan je verder richting Groenplaats of via de Stadsfeestzaal naar de meer high-end winkelbuurten. Dat maakt de stad vlot winkelbaar.”

“En niet te vergeten: Antwerpen is gezellig. Antwerpenaars zijn joviale mensen, ze houden van lekker eten en drinken, ze zijn trots op hun stad en zijn graag in goed gezelschap. Je ziet overal terrasjes, cafés en restaurants waar mensen even uitblazen van het winkelen. Het resultaat is een stad waar mensen graag een dag komen winkelen, waar ze zich goed voelen en waar een fijne sfeer hangt. Dat is een plek waar je als retailer aanwezig wil zijn.”

 Dit artikel verscheen eerder op www.ondernemeninantwerpen.be